Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Lansarea pe rutele municipale de transport a 10 troleibuze noi

   1366

Primăria municipiului Chișinău informează că joi, în Piața Marii Adunări Naționale, au fost prezentate 10 troleibuze noi clasice AKSM, de ultima generație, fabricate la uzina „Belkommunmash” din Minsk și asamblate la Atelierul de reparații al Î.M. „Regia Transport Electric”.

Unitățile noi de transport vor circula pe liniile nr. 4, 8, 12, 13, 21, 24, 25, 28 și au înlocuit alte 10 troleibuze care aveau termenul de exploatare depășit și nu corespundeau cerințelor tehnice.

Prezent la eveniment, Primarul General al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat că municipalitatea a planificat achiziționarea în anul curent a 50 de troleibuze noi confortabile, care vor înlocui unitățile vechi de pe rutele municipale.

În context, Ion Ceban a precizat că în curând municipalitatea va iniția elaborarea Planului de Mobilitate Urbană, unde pe lângă modernizarea infrastructurii de profil, vor fi reconfigurate mai multe rute urbane de troleibuze, pentru a crea trasee noi, în scopul acoperirii unor zone unde nu există transport public de pasageri.  

Edilul a menționat că raportat la regiune, unitățile de transport public din Chișinău dispun de dotări moderne care corespund tuturor standardelor europene și internaționale.

E de menționat că troleibuzele noi dispun de sistem de aer condiționat, sistem de supraveghere video interior / exterior, loc special amenajat pentru bagajul de mână, prize USB destinate călătorilor, pentru încărcarea dispozitivelor electronice, blocuri optice pe bază de LED, oglinzi dotate cu sistem de încălzire, rampă de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă.

Costul unui troleibuz este de 165 mii euro.

Pe parcursul anului trecut, municipalitatea a pus pe linii 240 de unități de transport public, dintre care a asamblat sau procurat 82 de troleibuze noi și a achiziționat 100 de autobuze noi, inclusiv alte 58 de unități rulate, în beneficiul locuitorilor municipiului.