Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Luna Internațională a Conștientizării Auditului Intern – Mai 2022

   1671

Auditorii interni din cadrul Primăriei Municipiului Chișinău se alătură comunității internaționale, celebrând luna mai – Luna Internațională a Conștientizării Auditului Intern.

PE SCURT DESPRE ISTORIA AUDITULUI INTERN

Deși auditul intern a fost practicat încă de după cel de-al doilea război mondial, pe atunci nu era o profesie cu drepturi depline. Tehnica auditului își are rădăcinile în activitățile de contabilitate publică și consultanță în management, care evoluau la acea vreme.

Lawrence Sawyer a conceput auditul intern, așa cum îl cunoaștem astăzi. El a vorbit despre aceasta în cartea sa „Audit intern: practica auditului intern modern". Prin urmare, el este denumit și „părintele auditului intern modern".

Mai recent, la începutul anilor 90', Institutul Auditorilor Interni (I.I.A.) a proclamat luna conștientizării, cu intenția de a răspândi conștientizarea despre valoarea proceselor de audit intern, atât la nivel organizațional, cât și la nivel personal.

Chiar dacă auditul nu este cel mai interesant subiect pentru oamenii din afara profesiei, nu putem nega faptul, că prin definiție, auditul intern este ceea ce promovează eficacitatea operațională și menține perspectivele entităților noastre. Auditorii interni sunt persoanele care au expertiza necesară pentru  a oferi asigurare  și consiliere cu privire la control, guvernanță și riscuri în cadrul entității. 

Atunci când sosește momentul necesar, auditorii interni țin întotdeauna cont de interesele entității, indiferent de direcția în care bate vântul. Acestea fiind spuse, credem că auditorii interni merită cu siguranță apreciere și recunoștință pentru tot ceea ce fac.

FAPTE PE CARE NU LE ȘTIAȚI DESPRE AUDITUL INTERN

Auditul NU este doar contabilitate

Majoritatea oamenilor leagă auditul de contabilitate, în timp ce adevărul este că mulți auditori sunt specializați în economie, statistică, inginerie, drept, management, IT, analiza datelor, etc.

Auditul NU este o „funcție de poliție"
Auditorii nu vă urmăresc și nu există pentru a vă supraveghea - sarcina lor este să auditeze activitățile, sistemele, procesele pentru a vă proteja pe dumneavoastră și entitatea, atunci când este nevoie.

Nu este necesar ca auditorul intern să fie profi în matematică
Este un mit că auditorii trebuie să fie buni la matematică, iar cei care nu au fost eminenți la matematică nu pot deveni auditori interni buni.

DE CE ESTE IMPORTANTĂ LUNA INTERNAȚIONALĂ A AUDITULUI INTERN?

O lună de recunoaștere a profesiei
Luna mai ne ajută să vedem altfel auditul intern și să oferim profesiei creditul pe care îl merită. Este, de asemenea, un moment potrivit pentru noi să ne informăm despre auditul intern.
Pentru anumite entități auditul intern este de o importanță vitală.
Luna aceasta este o modalitate de a recunoaște valoarea pe care o aduce diviziunea de audit intern.

O lună de reflecție 
Indiferent dacă suntem în profesie sau nu, luna aceasta ne oferă tuturor ocazia de a reflecta asupra înțelegerii noastre cu privire la auditul intern, precum și a perspectivelor de carieră în această profesie. Este timpul să consultăm pe cineva din profesie sau poate să citim mai multe despre asta și să ne lărgim orizonturile.

DESPRE AUDITUL INTERN DIN CADRUL PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI CHIȘINĂU

Direcția audit intern din cadrul Primăriei Municipiului Chișinău (în continuare, DAI) a fost creată în luna aprilie 2010, la decizia Consiliului Municipal Chișinău. Este prima și unica subdiviziune de audit intern instituită la nivelul autorităților publice locale din țară, în perioada în care acest fapt nu era solicitat prin lege.

Echipa de audit intern este la 108-a misiune de audit intern, furnizând servicii de asigurare și consiliere, în conformitate cu standardele profesionale în domeniu, fapt confirmat de rezultatele evaluărilor interne și externe.

Integritatea, Obiectivitatea, Confidențialitatea și Competența - acestea reprezintă principiile fundamentale, indispensabile ale activității de audit intern, iar aspirația noastră e să ne atingem viziunea și misiunea, auditând mereu aspectele potrivite, la momentul potrivit, în modul potrivit.

Auditorii interni din cadrul Primăriei Municipiului Chișinău se alătură comunității internaționale, celebrând luna mai - Luna Internațională a Conștientizării Auditului Intern.

Cu această ocazie, exprimăm gratitudine și mulțumiri celor care ne sunt alături în calitate de superiori, colegi și auditați!

De asemenea, declarăm deschiderea pentru a informa toate părțile interesate despre activitatea noastră și despre profesia de auditor intern.