Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Aprobarea Programului municipal de screening prin mamografie al cancerului mamar pentru anii 2022-2025

   1190

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat miercuri în ședință Programul municipal de screening prin mamografie al cancerului mamar pentru anii 2022-2025.

Scopul documentului este depistarea precoce, în stadii incipiente, a cancerului mamar prin screening, sporirea numărului de examinări medicale profilactice și reducerea îmbolnăvirilor în rândul femeilor din municipiu prin această patologie.

Programul va fi implementat în  următorii 3 ani, iar ca rezultat se propune:

- reducerea cu 10% a incidenței cazurilor avansate de cancer mamar şi a mortalității cauzate;

- sporirea cu 25% a ratei de depistare precoce a cancerului mamar (în stadiile I şi II);

- asigurarea accesului a cel puţin 85% din numărul femeilor din municipiu la servicii de mamografie.

APL Chișinău își propune crearea cabinetelor de mamografie în cadrul celor cinci Asociații Medicale Teritoriale municipale pentru efectuarea screening-ului şi depistarea precoce a cancerului mamar, inclusiv prin dotarea cu câte un mamograf performant.

Pentru realizarea acestui Program, în anul curent, în bugetul municipal sunt prevăzuți peste 15 mil. lei.

Totodată, sunt m stabilite şi acțiuni comune cu partenerii internaționali de dezvoltare - atât din perspectiva asistenţei tehnice, cât şi pentru dezvoltarea şi extinderea serviciului de screening mamar la nivel de municipiu.

În Republica Moldova, cancerul mamar reprezintă una din problemele medico-sanitare prioritare, având un impact major asupra stării de sănătate a populației, a calității vieții și includerea în câmpul muncii.

Cancerul mamar ocupă primul loc în structura morbidității la femei și reprezintă 16% din morbiditatea oncologică anuală, clasându-se pe locul III în structura mortalității generale prin tumori maligne în Republica Moldova.