Instituirea Centrului municipal de treiere și plasament de urgență a refugiaților din Ucraina

   1851

Primăria municipiului Chișinău informează că începând de astăzi la C.I.E. „Moldexpo", principalul punct municipal de cazate a persoanelor refugiate din Ucraina, a fost instituit Centrul de triere și plasament de urgență.

Decizia a fost adoptată de către Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a Municipiului Chișinău, convocată duminică 27.02.2022, în contextul gestionării fluxului de persoane refugiate din țara vecină.

Astfel, toți refugiații care vin în Chișinău sunt înregistrați la C.I.E. „Moldexpo", după care sunt transferați în alte locații.

Primarul General, Ion Ceban, a informat luni în cadrul ședinței operativă serviciilor municipale desfășurată la C.I.E. „Moldexpo", că în asemenea mod Primăria Chișinău va gestiona mai eficient fluxul mare de refugiați, ținând cont că numărul acestora crește de la o oră la alta, iar în următoarele zile se presupune că vor fi și mai multe persoane - ucraineni și cetățeni de diferite naționalități.

Edilul capitalei a precizat că Primăria Chișinău a preluat practic coordonarea și gestionarea tuturor Centrelor de plasament din capitală, iar presiunea cea mai mare este și va rămâne în continuare pe municipiul Chișinău. „Avem pregătite mai multe spații de plasament, însă multe nu sunt încălzite. Actualmente identificăm alte spații, unde am putea caza refugiații, precum și noi resurse umane: lucrători și asistenți sociali, care vor înregistra și gestiona valul de persoane refugiate”, a comunicat Ion Ceban.

Potrivit primarului în ultima perioadă, anumite livrări și contracte pentru procurarea medicamentelor, soluții perfuzabile și produse parafarmaceutice au fost stopate, în special cele care erau livrate prin portul Odessa, Ucraina. Astfel,  stocurile de medicamente în spitale sunt disponibile pentru maximum o lună.

În context, Primăria Chișinău solicită Guvernului și Ministerului Sănătății să dispună achiziționarea de medicamente prin proceduri simplificate, pentru a evita o criză a medicamentelor.

Totodată, managerii instituțiilor medicale municipale sunt mobilizați să facă rezerve de produse farmaceutice, conform profilelor spitalelor.

Menționăm că CSE a dispus alocarea a 5 milioane de lei din fondul de rezervă al Primăriei Chișinău, pentru achiziționarea de bunuri și servicii cu scopul de a asigura necesitățile la centrele de plasament temporar din capitală pentru persoanele refugiate din Ucraina.