Edificiile a 3 spitale municipale strategice vor fi renovate și eficientizate energetic

   2226

Primăria Chișinău informează că edificiile a trei spitale municipale strategice vor fi reabilitate în cadrul Proiectului „Eficiența Energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din municipiul Chișinău". Instituțiile medicale sunt incluse în lotul de 23 obiective de menire socială din capitală unde vor fi aplicate tehnologii de ultimă generație în materie de energie verde.

În acest sens, municipalitatea a semnat astăzi, 21 ianuarie a.c., contractul cu antreprenorul desemnat - compania „Amina &S Services", Azerbaidjan, care urmează să reabiliteze instituțiile medicale: IMSP SCM „Sfânta Treime", IMSP SCM „Gheorghe Paladi", IMSP SCM „Valentin Ignatenco".

Contractele vor fi finanţate din împrumuturi BERD/BEI, cu o componentă de grant E5P și au fost deschise spre atribuire companiilor din orice țară. Procedura de selectare a fost supusă politicilor și regulilor de achiziții ale BERD.

Lucrările se vor desfășura pe parcursul a 18 luni și prevăd activități de izolare exterioară a clădirilor (pereți, acoperiș, subsol); înlocuirea tâmplăriei; instalarea sistemelor de ventilație mecanică cu recuperarea căldurii; înlocuirea sistemelor termice; instalarea rețelei de iluminat interior pe bază de LED-uri; instalarea sistemelor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică; instalarea de sisteme termice solare pentru producerea apei calde; sisteme de contorizare inteligentă etc.

Desfășurarea lucrărilor de reabilitare nu va afecta programul de lucru și activitatea instituțiilor beneficiare.

În cadrul evenimentului, Primarul General, Ion Ceban, a menționat că la lucrările din instituțiile vizate vor fi utilizate materiale ecologice, iar impactul scontat este eficientizarea energetică a clădirilor și îmbunătățirea condițiilor în aceste 3 spitale strategice al Chișinăului. Este u obiectiv foarte important asumat de municipalitate, iar reușita acestui proiect sperăm să fie un bun exemplu și pentru instituțiile medicale la nivel de republică" , a precizat edilul capitalei.

Implementarea Proiectului „Eficiența Energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din municipiul Chișinău" a început acum doi ani și prevede renovarea și eficientizarea energetică 23 de obiective - 6 grădinițe, 14 licee și 3 spitale municipale.

Instituțiile publice au fost selectate din peste 300 de obiective care generează pierderi la bugetul municipal, prin utilizarea neeficientă a alocărilor financiare anuale pentru consum și plata facturilor de întreținere.

Valoarea totală a proiectului este de 25 milioane de EURO şi este implementat de Primăria municipiului Chișinău, cu participarea financiară a partenerilor de dezvoltare: BERD (10 mln. împrumut), BEI (10 mln. împrumut) și Fondul pentru energie E5P (state donatoare - Uniunea Europeană (cel mai mare donator), Suedia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Republica Slovacă), (5 mln. grant).