Lansarea Proiectului „Move it like Lublin” - inițiativă de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău (VIDEO)

   2223

Proiectul „MOVE IT like Lublin" - Inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din municipiul Chișinău a fost lansat astăzi de Primăria municipiului Chișinău cu suportul financiar al Uniunii Europene.

Implementarea Proiectului „MOVE IT LIKE LUBLIN", inițiativă importantă pentru dezvoltarea urbană a capitalei este realizat baza unui parteneriat dintre Primăria Chișinău și municipalitatea din Lublin, Polonia.

Astfel, principale 3 obiective ale proiectului sunt:

-         Îmbunătățirea politicilor și legislației de transport public municipal;

-         Consolidarea capacității instituționale a DGTPCC;

-         Modernizarea sistemului de management al traficului rutier în Chișinău;

Prezent la eveniment, Primarul General, Ion Ceban, a adresat mulțumiri reprezentanților Uniunii Europene în Republica Moldova pentru sprijinul financiar acordat Primăriei Chișinău, Primăriei orașului din Lublin pentru deschidere și cooperare, precum și echipei din cadrul unității de implementare din cadrul municipalității.  

„Suportul dumneavoastră vine să ne ajute la îmbunătățirea domeniului de transport public, iar la finalul proiectului, sperăm că în comun vom putea atinge următoarele rezultatele scontate. Mă refer la armonizarea legislației locale de transport urban la legislația europeană, reformarea Direcției municipale de transport, aprobarea planului de mobilitate urbană durabilă, precum și modernizarea celor două întreprinderi municipale e transport - PUA și RTEC.

Edilul a ținut să precizeze că APL Chișinău va continua implementarea măsuri care vin să dezvolte acest domeniu, prin amenajarea benzilor dedicate transportului public și biletul electronic integrat. De asemenea va fi reorganizată rețeaua de rute pentru o mai bună distribuție teritorială și crearea unui centru municipal de monitorizarea a traficului rutier în oraș, inclusiv a unui site specializat și o aplicație mobilă dedicată utilizatorilor transportului public pentru o mai bună informare a populației în timp real.

Grantul în valoare de 3,32 milioane de euro a fost obținut de municipalitate în cadrul liniei de finanțare „Local Authorities: Partnerships for Sustainable Cities 2020", pentru proiectul „MOVE IT like Lublin" - a Chisinau public transport sustainable development initiative".

Sursele financiare vor fi alocate în câteva tranșe, pe o durată de 4 ani, pentru modernizarea sistemului de transport public.