• Prima
  • /
  • Astăzi în oraș!
  • /
  • Comunicate de presă
  • /
  • Autoritățile municipale au dispus activarea de noi spații pentru internarea copiilor cu COVID-19, datorită creșterii numărului de infectări la această categorie de populație

Autoritățile municipale au dispus activarea de noi spații pentru internarea copiilor cu COVID-19, datorită creșterii numărului de infectări la această categorie de populație

   1505

Primăria municipiului Chișinău informează că noua tulpină de COVID-19, OMICRON, afectează tot mai mulți copii, inclusiv cazuri grave și foarte grave. Respectiv, a crescut și numărul de internări, inclusiv minori. Astfel, autoritățile municipale de profil au identificat noi spații pentru tratamentul specializat al copiilor. Subiectul a fost discutat luni, în cadrul ședinței operative săptămânale a serviciilor municipale.

Boris Gâlca, șef al Direcției asistență medicală și socială, a informat că în prezent, la Spitalul de boli contagioase copii, toate locurile sunt ocupate, inclusiv cu pacienți din afara municipiului, deaceea s-a decis activarea Secției COVID la Spitalul de copii „V. Ignatenco". Potrivit șefului DGAMS, în municipiul Chișinău sunt prevăzute toate condițiile pentru asigurarea tratamentului de calitate, atât a copiilor cât și a adulților.

Pentru maturii diagnosticați cu coronavirus, în spitalele municipale incluse în circuitul COVID-19 sunt prevăzute cca 1600 de locuri, care vor fi activate gradual. Iar la Centrul COVID Chișinău de la CIE Moldexpo, capacitățile instituției vor fi utilizate pentru triaj.  

În context, Primarul general, Ion Ceban, a chemat locuitorii municipiului și oaspeții capitalei, să dea dovadă de responsabilitate în vederea respectării măsurilor de sănătate publică, având în vedere că tulpina OMICRON, prezentă deja și în Republica Moldova, este mult mai contagioasă. Edilul a reiterat necesitatea imunizării antiCOVID și portul obligatoriu al măștilor. În acest sens, amintim că în Chișinău există peste 70 de puncte de vaccinare, iar acest serviciu este gratuit.

În eventualitatea creșterii semnificative a infectărilor, autoritățile municipale vor activa gradual toate spitalele din capitală incluse în circuitul COVID, inclusiv secțiile ATI.

Conform datelor din 16.01.2022, în prezent, în municipiul Chișinău, numărul cazurilor confirmate cu COVID a ajuns la 143372, dintre care 137431 persoane sunt vindecate. Numărul de decese raportate este de 2727.

Cât privește spitalizarea, în prezent sunt tratați în condiții de spital 539 de pacienți, inclusiv 26 persoane sunt în stare critică, la terapie intensivă. La domiciliu, cu forme ușoare, se tratează 2552 de pacienți.