Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primarul General, Ion Ceban, a inspectat clădirea fostei Școli medii nr. 3 din sectorul Botanica (VIDEO)

   1680

Primarul general, Ion Ceban, alături de pretorul sectorului Botanica, Diana Guba, șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi și alți responsabili municipali, au inspectat miercuri clădirea fostei Școli medii nr. 3, care a fost distribuită în gestiune Liceului Teoretic „Pro Succes”.

În prezent, imobilul se află în reparație capitală, urmând ca la 1 septembrie să primească elevii, a căror număr este în creștere an de an.

Responsabilii de la Primărie au inspectat toate sălile imobilului cu 3 nivele, care dispune de săli de festivități, de sport, cantină și bloc alimentar. Aici au loc lucrări de reparație a edificiului, interior, exterior, acoperiș, rețele inginerești, iar ulterior va fi amenajat și teritoriul adiacent clădirii, inclusiv stadionul.

Primarul General a menționat că după reabilitarea imobilului, școala de aici va fi una de tip nou, o instituție educațională model, unde vor fi integrați și copii cu necesități speciale. Clădirea va avea lift, rampe de acces, pentru a asigura mobilitatea celor cu dificultăți locomotorii, dar și ateliere de educație tehnologică (pe teritoriu).

Ion Ceban a precizat că în continuare vor fi retrocedate municipalității și alte foste clădiri ale școlilor, grădinițelor, edificii din domeniul culturii și sportului, care au fost înstrăinate anterior din anumite motive, respectiv vor crește și alocațiile bugetare la capitolul dat. „Avem copii și profesori extraordinari, iar în ultimii ani, în municipiul Chișinău se înregistrează un spor natural pozitiv, respectiv vom pune accent pe asigurarea facilităților necesare: stadioane, parcuri, școli, cultură. Investiția în educație este primordială”, a subliniat edilul.

Pentru reparația capitală a imobilului liceului „Pro Succes”, din sursele bugetului municipal au fost alocați în anul 2021 – 16 milioane de lei, iar în anul curent – 5,5 milioane.

Pe parcurs, urmează a mai fi alocate surse financiare pentru lucrări de amenajare a teritoriului instituției.

De la începutul noului an școlar 2022-2023, în imobilul din str. Dante Aligieri, 11A, al liceului „Pro Succes” vor studia elevii claselor gimnaziale și liceale (V-XII). În prezent, în școală studiază cca 700 de elevi, inclusiv peste 30 cu necesități speciale.