Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Monitorizarea lucrărilor de reabilitare termică a 5 grădinițe din capitală

   1863

Primăria municipiului Chișinău informează că în cadrul a 5 instituții de educație timpurile din capitală (nr. 112, nr. 127, nr.146, nr. 167 și nr. 225) sunt în desfășurare activitățile de reabilitare termică a edificiilor. Lucrările sunt executate în cadrul Proiectului „Eficiența energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din municipiul Chișinău” și prevăd reabilitarea a 22 de clădiri publice din capitală.

Progresul privind nivelul de implementare a proiectelor de reabilitare termică a clădirilor grădinițelor au fost inspectate de reprezentanții municipalității, în frunte cu viceprimarul de ramură, Angela Cutasevici.

Astfel, lucrările din cele 5 instituții menționate prevăd următoarele activități: termoizolarea fațadelor exterioare; izolarea termică a acoperișurilor, reabilitarea rețelelor de termoficare, montarea sistemelor de ventilare, modernizarea rețelelor de iluminat, precum și instalarea sistemelor fotovoltaice. Pe lângă aceasta vor fi schimbate în totalitate tâmplăriile edificiilor.

În prezent, la 4 din cele 5 instituții selectate, au fost finalizate lucrările de modernizare a rețelelor termice, iar intervenția privind modernizarea sistemului de iluminat sunt la etapa finală. De asemenea, sunt în desfășurare lucrările de izolare termică a pereților, acoperișurilor și a subsolurilor.

În baza vizitelor pe teren, echipa de monitorizare a constatat că activitățile se desfășoară conform graficului aprobat, fiind devansate pe anumite etape de lucrări.

Angela Cutasevici a solicitat responsabililor din cadrul subdiviziunilor municipale educaționale și unității de implementare, să monitorizeze executarea lucrărilor și să intervină prompt în cazul apariției unor dificultăți legate de progresul realizăriii proiectelor.

Valoarea totală a proiectului este de 25 milioane de EURO şi este implementat de Primăria municipiului Chișinău, cu participarea financiară a partenerilor de dezvoltare: BERD (10 mil. împrumut), BEI (10 mil. împrumut) și Fondul pentru energie E5P (State donatoare - UE, Suedia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Republica Slovacă), (5 mil. grant).