Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Încheierea acordului de înfrățire cu orașul Xi-an, China

   1887

Primăria municipiului Chişinău a încheiat astăzi Acordul de înfrățire cu oraşul Xi-an din China. Documentul din partea Chișinăului a fost semnat de viceprimarul Ilie Ceban și are o valabilitate pentru următorii 5 ani. 

Aceasta va permite dezvoltarea multidimensională dinte municipalități pe următoarele domenii: comerț si economie, știință și tehnologie, cultură, educație, sport și medicină.

În context, Primarul General, Ion Ceban aflat în aceste zile la Bruxelles, pentru a susține eforturile Chișinăului de a deveni Capitala Europeană a Tineretului 2024, a transmis un mesaj de mulțumire Administrației Xi-an pentru acordul încheiat. „Suntem onoraţi pentru că acest fapt ne va permite să dezvoltăm relaţiile noastre şi să devenim parteneri de încredere. Semnarea unui acord de înfrățire între orașele noastre este un exemplu excelent al modului în care munca în comun va genera rezultate bune. Sunt sigur că împreună vom putea realiza proiecte comune interesante. Schimb de experiență, întâlniri bilaterale și multilaterale, conferințe comune și participare la diverse evenimente - toate acestea vor crea o platformă pentru o cooperare fructuoasă pentru mulți ani de acum înainte.

Îmi exprim profunda recunoștință față de administrația orașului Xi-an pentru o astfel de inițiativă frumoasă", a declarat Ion Ceban.

De asemenea, edilul capitalei a menționat că, în prezent, Xi-an este un oraș al contrastelor, unde modernitatea coexistă cu tradițiile străvechi și cu cultura chineză bogată, iar istoria antică este strâns împletită cu realizările civilizației mondiale.

În același timp, Chișinăul este o capitală în dezvoltare dinamică, unde sunt implementate proiecte îndrăznețe și sunt introduse cele mai bune practici ale orașelor lumii.

E de menționat că cele două orașe au o colaborare frumoasă deja de câteva decenii. Astfel, în anul 1997 a fost semnat Memorandumul privind stabilirea de relații de prietenie și cooperare între orașele Chișinău și Xi-an. Acest document a devenit baza în stabilirea de legături puternice și sprijin în implementarea proiectelor comune care vizează dezvoltarea orașelor noastre.