Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Candidatura lui Fadei Nagacevschi nu a fost susținută de CMC pentru funcția de viceprimar al municipiului Chișinău

   1786

Candidatura lui Fadei Nagacevschi, ex-Ministru al Justuției, nu a întrunit astăzi voturile necesare în ședința Consiliului Municipal Chișinău pentru funcția de viceprimar al municipiului Chișinău. Pentru Nagacevschi au votat 23 de aleși locali, 21 din fracțiunea PSRM și câte 1 consilier de la PCRM și PD. Fracțiunea Platforma DA - s-a abținut (10 voturi), la fel ca și reprezentanții PP „ȘOR" și Corneliu Pântea (PUN), iar consilierii PAS și PL au votat împotrivă. La fel au procedat și neafiliații Victor Bunescu și Veaceslav Nedelea.

Candidatura lui Fadei Nagacevschi a fost propusă de Primarul General, Ion Ceban, care a ținut să remarce că l-a înaintat pentru competențele manageriale și profesionale, solicitând susținerea din partea Consiliului, cu excluderea abordării politice a subiectului enunțat. Viitorul viceprimar urma să gestioneze domeniul juridic, activitatea regiilor municipale (serviciile comunale ale orașului), precum și agenda anticorupție în cadrul Primăriei Chișinău.

În context, edilul capitalei a menționat că va propune, repetat, la următoarea ședință a CMC candidatura lui Fadei Nagacevschi la funcția de viceprimar.

La rândul său, Fadei Nagacevschi a menționat că cele mai reprezentative rezultate din activitatea sa de până acum țin de dosarele câștigate la CEDO, în calitate de avocat, aportul pentru reformarea justiției, consolidarea breslei judecătorești etc.

Conform prevederilor Legii privind Statutul Municipiului Chișinău, art. 17, viceprimarul capitalei este ales la propunerea primarului general, prin decizia CMC, adoptată cu votul majorității consilierilor aleși.

În cazul în care proiectul de decizie privind alegerea în funcția de viceprimar a candidaturii propuse este exclus de pe ordinea de zi la 2 şedinţe consecutive de către consiliul municipal sau nu întruneşte numărul necesar de voturi la 2 şedinţe consecutive, Primarul General numește viceprimarul prin dispoziție, care se aduce la cunoștința consiliului municipal.