Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Aprobarea Standardelor de calitate în transportul public din municipiul Chișinău

   1923

Consiliul municipal Chișinău a aprobat joi în ședință Standardele de calitate în transportul public, un document-cadru cu caracter normativ, obligatoriu pentru toți operatorii de servicii transport pasageri care activează pe rutele municipale. Proiectul de decizie a fost înaintat de consilierul fracțiunii PAS, Alexandr Trubca și a fost aprobat cu 31 de voturi, 18 PSRM, 5 - Platforma DA, 6 PAS, un vot al consilierului neafiliat Victor Bunescu și 1 vot al lui Victor Mândru (PD). Fracțiunea PL, consilierii PP ȘOR, PCRM și PUN s-au abținut. Decizia va intra în vigoare la 1 ianuarie 2022.

Standardele de calitate au drept scop primar stabilirea unor cerințe de calitate clare, măsurabile și valabile pentru toți operatorii de servicii de transport public.

Normele enunțate stabilesc un nivel de confort pentru pasageri net superior față de ceea ce este în prezent și, respectiv urmăresc atragerea unui număr mai mare de călători, locuitori ai orașului, care vor opta pentru utilizarea transportului public pentru deplasare, în defavoarea automobilului personal.

Cele 12 standarde-cheie de calitate în transportul public se referă la vârsta unităților de transport, durata-limită pentru a circula pe rute, dimensiunea vehiculelor, ponderea unităților care nu respectă standardul ecologic, accesul persoanelor cu mobilitate redusă, dotarea cu sistem de aer condiționat, respectarea condițiilor de salubrizare a vehiculelor și respectarea a programului prestabilit de Direcția generală transport public și căi de comunicație. Perioada de implementare a acestor standarde este de 4 ani.

E de menționat că dimensiunile minime ale unităților de transport de pe rute trebuie să fie de 7,5 metri lungime, 2,2 metri lățime și 3 metri înălțime. (Acest standard va intra în vigoare din 1 septembrie 2022).

Raportorul asupra proiectului, consilierul PAS, Alexandr Trubca, a declarat că microbuzele de linie trebuie să dispară din Chișinău, și aceasta se va întâmpla la 1 septembrie 2022. „Unități de transport respective trebuie înlocuite cu autobuze moderne, achiziționate fie de municipalitate, fie prin contracte de prestări servicii cu operatorii privați care respectă standardele de calitate. Dar elementul-cheie care discalifică microbuzele este înălțimea și lățimea. „Acum oamenii merg în microbuze gheboșiți și în condiții inumane", a mai spus consilierul.

Operatorii privați de pe rutele municipale au la dispoziție un an de zile să decidă dacă doresc sau nu să se încadreze în standardele impuse de autoritățile locale.

În prezent, pe rutele municipale circulă cca 340 de microbuze.