„Respirăm într-un glas” – expoziție la Muzeul orașului Chișinău, cu prilejul Zilei Mondiale a Mediului

   2777

Primăria municipiului Chișinău informează că pe data de 11 iunie 2021, ora 17:00, la Muzeul de Istorie a orașului Chișinău, va fi lansată expoziția „Respirăm într-un glas", cu prilejul Zilei Mondiale a Mediului. Evenimentul este organizat de Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău și Direcția Cultură, în parteneriat cu Asociația „Art Platforma". Expoziția conține lucrări realizate de artiștii moldoveni, în perioada: martie 2020 - prezent.

Inițiativa „Respirăm într-un glas" este rezultatul proiectului „Pandemia, Artistul și Ecologia", axat pe convergența creativă a artiștilor, fotografilor, activiștilor și ecologilor în timpul transformărilor și schimbărilor globale. Expoziția a reunit artiști din stânga și din dreapta Nistrului, precum și din diaspora, în cadrul Platformei „Cultură", sprijinită de programul de „Susținere a Măsurilor de Promovare a Încrederii" (UE-SBM V), finanțat de Uniunea Europeană și implementat prin intermediul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Lucrările expuse oferă o călătorie comună într-o lume fără granițe, care pe parcursul ultimului an au dispersat oamenii și împiedică interacțiunea și consolidarea. Spațiul expozițional estompează de fapt granițele dintre țări și regiuni, formând un spațiu pentru dialog și comunicare, în care artistul și spectatorul (vizitatorul) pot respira împreună, plonjând în viața de zi cu zi a artistului, în mediul său, în griji, în vise, temeri și moduri de a lucra cu o nouă realitate. „A respira împreună - este un proces atât de natural pentru oameni, dar în zilele noastre a căpătat o mare valoare pentru întreaga umanitate" - a rezumat ideea principală a expoziției Tatiana Fiodorova, autoarea proiectului „Pandemie, ecologie și artista", artist, președinte al Platformei ART-PLOSHADKA.

Participanți la expoziție: Anna Galatonova (Tiraspol), Elena Stepanova, (Dubăsari), Valeria Barbas (Chișinău), Alexandru Raevschi (Chișinău-Marburg), Ramin Mazur (Rîbnița - Chișinău), Ivan Yalanji  (Kopchak-Moscova), Victor Ciobanu (Măcărești-Chișinău), Tatiana Fiodorova (Chișinău), Igor Shcherbina (Chișinău-Moscova), Mihail Kalarașan (Rîbnița - Chișinău), Dumitru Oboroc (Nisporeni-Iași), Pavel Braila (Chișinău - Berlin), Veaceslav Druța (Chișinău - Quebec), Ghenadie Popescu ( Florești-Chișinău), Lilia Nenescu (Chișinău).  

Programul expoziției: 11-22 iunie 2021, Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, între orele 10.00-18.00, zile libere: duminică, luni.