Îmbunătăţirea calității serviciilor prestate cetățenilor prin implementarea tehnologiilor informaționale

   3126

Primarul general, Ion Ceban și președintele Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor (ATIC), Veaceslav Cunev, au semnat astăzi, 12 februarie 2020, Memorandumul de înțelegere privind dezvoltarea sistemului de digitalizare a serviciilor publice și identificarea soluțiilor de Smart City pentru municipiul Chișinău.

Scopul documentului este de a spori calitatea vieții cetățenilor prin implementarea platformelor digitale pentru creșterea nivelului de performanță a serviciilor urbane prestate: transportul public și utilitățile, optimizarea consumului de resurse și reducerea costurilor publice, precum și transparentizarea activității Primăriei Chișinău.

Primarul municipiului Chişinău, Ion Ceban, a menţionat că pentru Administrația Publică Locală Chișinău, parte în acest proces, planificarea curentă și strategică prin prisma tehnologiilor informaționale, unde cetățenii vor beneficia de soluții rapide de rezolvare a problemelor, trebuie să devină o prioritate.

„Inițial ne propunem să dezvoltăm platforma euchisinau.md, proiect finanțat de PNUD Moldova, unde oamenii vor putea sesiza autorităţile municipale despre problemele din oraş. Totodată, până la sfârşitul lunii martie intenţionăm să digitalizăm procesul de primire şi eliberare a actelor permisive pe domeniile  de construcţie și comerţ, pentru a diminua factorul uman. Alte capitale au reușit, deci vom reuși şi noi, mai ales că avem un potențial enorm în acest domeniu aici, acasă, pentru a atrage specialiștii buni de care dispunem", a menţionat primarul general.

La rândul său, Veaceslav Cunev, preşedintele ATIC, a ținut să remarce că dezvoltatorii din domeniu IT vor contribui cu expertiza consultativă în procesul de elaborare a conceptului de Smart City pentru Chișinău, iar locuitori vor resimți primele rezultate pe parcursul anul curent. De asemenea, ATIC va superviza și implementarea soluțiilor identificate de municipalitate, în vederea dezvoltării orașului din punct de vedere tehnologic.

Totodată, ATIC va colabora cu administraţia publică locală pe proiecte educaționale în domeniul IT, care vor fi încadrate în învățământul primar și secundar din municipiul Chișinău.

Asociația Națională a Companiilor din Domeniul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor întrunește circa 55 de companii IT din Republica Moldova.

 

Memorandumul de înțelegere privind dezvoltarea sistemului de digitalizare a serviciilor publice și identificarea soluțiilor de Smart City pentru municipiul Chișinău.