Pagina oficială a Municipiului Chișinău

O nouă concepţie de amplasare a gheretelor în capitală

   3077

Gheretele cu actele permisive expirate, evacuate în prezent de serviciile municipale, nu vor fi reamplasate în alte sectoare ale urbei. Anunţul a fost făcut de primarul general al municipiului Chişinău, Ion Ceban, în cadru şedinţei de luni a serviciilor operative.

Edilul a dispus ca până la începutul lunii martie a.c., la nivelul municipalităţii să fie supus consultărilor publice un nou concept cu privire la amplasarea gheretelor în capitală. Iar terenurile pe care urmează a fi amenajate unităţile de comerţ să fie expuse la licitaţie. Totodată, viceprimarul capitalei, Victor Chironda, va organiza săptămâna viitoare dezbateri publice cu participarea unui grup de arhitecţi, pe subiectul definitivării conceptului privind aspectul estetic al noilor gherete.

În context, Ion Ceban, a solicitat pretorilor de sector să urgenteze inventarierea tuturor garajelor metalice amplasate ilegal în curţile de blocuri şi pe străzi. Astfel, după eliberarea terenurilor, municipalitatea va veni cu un plan de amenajare a parcărilor auto în intercartiere. ,,Vreți voi sau nu vreți, dar garajele vor fi demolate. Primesc sute de mesaje de la locatarii care vor să amenajeze parcări în apropierea blocurilor de locuit. Odată ce oamenii doresc să se implice, trebuie să vedem cum putem împreună să realizăm acest lucru", a menţionat primarul general.

De asemenea, edilul capitalei a cerut subdiviziunilor responsabile inventarierea anexelor și a șurilor, construite de locatari în curțile blocurilor, fără acordul autorităților publice locale. Edilul a făcut apel către cetățeni să coopereze cu municipalitatea și să nu încerce diferite metode pentru a influenţa procesul de demolare și evacuare a acestora. ,,Noi realizăm toate acțiunile în conformitate cu legislația în vigoare. Nu este normal ce s-a făcut până acum. Unii oameni au acaparat pământul municipal. Orașul trebuie să arate altfel și asta ne propunem să facem", a declarat Ion Ceban.