Echipament specializat din partea Ambasadei Franței la Chișinău, pentru cabinetul de kinetoterapie de la SCM nr. 1 din capitală

   2030

Primăria municipiului Chişinău informează că Ambasada Franței în Republica Moldova a contribuit la dotarea cabinetului de kinetoterapie din cadrul secției „Neurologie vârstă fragedă", cu un lot de echipament specializat. Acesta include articole kineto și masoterapeutice, ce urmează a fi utilizate în cadrul serviciilor de reabilitare pentru nou-născuți și copii de vârstă fragedă, care reprezintă diverse riscuri de dizabilități neuromotorii.

Cu acest prilej, o delegație de oficiali a efectuat recent o vizită de documentare la IMSP Spitalul Clinic Municipal nr. 1, unde au vizitat mai multe secții curative. La eveniment au fost prezenți Ambasadorului Franței în Republica Moldova, Excelența Sa, Domnul Pascal Le Deunff, viceprimarul Angela Cutasevici, Secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecției Sociale, Alexandru Holostenco, șeful Direcției Asistență socială și Sănătate a Municipiului Chișinău, Tatiana Bucearschi, vicepreședintele Asociației Obștești „Progres prin Alternativă", Dr. Dumitru Șișcanu și reprezentanții instituției.

Sprijinul acordat de Ambasada Franței pentru IMSP Spitalului Clinic Municipal Nr.1 se înscrie într-o cooperare de lungă durată între cele doua instituții. Misiunea diplomatică a susținut etapa pregătitoare a proiectului „Continuitatea îngrijirilor medico-sociale în timpul sarcinii și după naștere" (2008), precum și lansarea proiectului „Reducerea consumului de alcool în timpul sarcinii" (2015), realizate de Asociația Obștească „Progres prin Alternativă", în parteneriat cu IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr.1. Astfel, asistența acordată de către Ambasadă ilustrează determinarea Franței de a ajuta Republica Moldova în procesul de modernizare și de ameliorare a serviciilor publice de sănătate.

În altă ordine de idei, e de menționat că la propunerea directorului spitalului, Iurie Crasiuc, Excelența Sa, Domnul Pascal Le Deunff și-a manifestat disponibilitatea de susținere a colaborării cu instituțiile medicale franceze, în special privind instruirea cadrelor medicale și schimbul de experiență. Un al doilea obiectiv propus este identificarea organizațiilor donatoare în susținerea achiziționării utilajului medical destinat serviciului de reanimare și anesteziologie.