Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Omagierea persoanelor centenare din municipiul Chișinău

   2261

Primăria municipiului Chișinău a organizat astăzi omagierea a trei persoane longevive, care au împlinit recent 100, 101 și 103 ani de viață. Viceprimarul pe domeniul social, Angela Cutasevici, însoțită de reprezentanți ai municipalității, le-a urat sărbătoritelor sănătate, viață liniștită, alături de cei dragi și le-a promis că le vizitează și la anul.

De rând cu urările de bine, peroanelor centenare le-au fost oferite ajutoare financiare, a câte 5 mii de lei și buchete de flori.

Maria Bucur, a împlinit vârsta de 100 de ani pe 7 noiembrie. Deși simte povara anilor, sărbătorita mai este activă, îi place să comunice cu oamenii. S-a bucurat de oaspeții de la Primărie care au venit s-o felicite și a povestit despre viața ei. Acum se deplasează mai greu, utilizează un premergător, pe care-l numește „trăsura", dăruit de nepoată, din Franța.

Femeia a făcut 2 clase la români, fiind nevoită să abandoneze școala din cauza că i se îmbolnăvise mama și a trebuit să aibă grijă de frații mai mici. În 1949 a cunoscut drama deportărilor, iar după întoarcerea din Siberia a lucrat în colhozul din satul Drochia, raionul Drochia, dar și la grădinița din localitate. A avut un fecior, pe care l-a pierdut în anul 2002 și acum locuiește cu nora, în capitală. Bătrâna are 2 nepoți și 2 strănepoți.

O altă sărbătorită, Ecaterina Tricolici, care anul trecut, la cei 100 de ani, a cântat „Hora Unirii" și a recitat poezii, de data aceasta a fost mai modestă la sosirea reprezentanților municipalității, veniți s-o felicite. Fiica și ginerele au mulțumit reprezentanților Primăriei și Preturii Botanica pentru atenția și ajutorul financiar acordat, declarând că mama lor este bine, deși se deplasează anevoios, iar medicul o supraveghează periodic.

Inițiativa de omagiere a cuplurilor longevive și a persoanelor centenare din municipiul Chișinău datează din anul 1997. În anul 2019, municipalitatea a omagiat 8 persoane care au împlinit 100 de ani și mai mult.