Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Casa Limbii Române „Nichita Stănescu” și A.O. Alianța Națională YMCA din Republica Moldova au semnat un Memorandum de cooperare

   264

Primăria Municipiului Chișinău informează că marți, 23 aprilie 2024, a fost încheiat Memorandumul de cooperare între Î.M. Casa Limbii Române „Nichita Stănescu” și A.O. Alianța Națională YMCA din Republica Moldova. Documentul are la bază consolidarea eforturilor de incluziune socială a persoanelor refugiate din Ucraina, aflate temporar în Municipiul Chișinău.

În cadrul acestui acord, Alianța Națională YMCA Moldova, a donat un lot de calculatoare Casei Limbii Române, în vederea îmbunătățirii capacității operaționale și de facilitare a procesului de predare în cadrul instituției.

E de menționat că după declanşarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, Î.M. Casa Limbii Române „Nichita Stănescu” a fost una dintre primele instituții municipale care și-a oferit sprijinul pentru a furniza gratuit lecții de limba română refugiaților ucraineni.

Începând cu 12 aprilie 2022, la Casa Limbii Română au fost constituite mai multe grupe de cursanţi refugiați, în cadrul cărora 41 de persoane au studiat limba română.

În context, viceprimarul Capitalei, Angela Cutasevici, a menționat că scopul acestor cursuri a fost să-i ajutăm pe refugiaţii ucraineni să înveţe limba română, astfel încât să-şi poată găsi mai lesne un loc de muncă. „În prezent, 15 audienţi refugiați din Ucraina sunt repartizaţi în grupe pentru a studia la Casa Limbii Române. Mulțumim încă o dată A.O. Alianței Naționale YMCA din Republica Moldova, pentru suportul acordat municipalității”, a conchis Angela Cutasevici.

Anterior organizația YMCA Moldova a făcut o donație de 1900 de calculatoare  Primăriei Municipiului Chișinău, în cadrul unui proiect de sporire a competențelor digitale în rândul tinerilor din capitală. Iar recent un alt lot de 25 computere a fost donat Incubatorului municipal pentru dezvoltarea antreprenoriatului.